Tässä nippu ajatuksia luonnosta nauttimiseen yksin, sekä itsenäiseen luontopuuhailuun kotona.
Meditoi metsässä. Nojaa puuhun, sulje silmät, hengitä syvään ja kuuntele miten tuuli havisuttaa oksia ja linnut ääntelevät.
Poikkea polulta. Pienessä lähimetsässä voi poiketa polulta ja mennä pitkin sammalia ja väistellä puunrunkoja. Harhaile ihan vain minne nenä näyttää ilman määränpäätä ja katso mistä tupsahdit ulos.
Käy läpi retkikamppeet, olisiko aika luopua jostain? Erittele tarpeelliset ja tee tarpeettomista kamoista nettikirppikselle valmiiksi valokuvat ja kuvaukset.
Suunnittele retki. Olisiko sinun nyt aikaa suunnitella se “The Reissu”, jota olet aina haaveillut?
Tunnistatko pihapuun laulajan? Opettele lähipiirisi livertäjä: Luontoportti-nettisivusto tarjoaa hyvää tunnistusapua lintuihin, sekä myös useimpien lintujen äänet.
Aloita kasvio. Tee se valokuvin, esim. sitä varten luodulle yksityiselle Instagram-tilille. Aloita jo tutuista kasveista ja etsi tietoa esim. Luontoportista. Nyt löytyy puita, sammalia, varpuja yms., mutta pian kevät tuo esille kaikkea uutta.
Pilvituijottelua. Ota mukaasi pihalle / parvekkeelle makuualusta ja asetu pötkölleen avaralle paikalle. Pilvien lipumisen katselu on kuin päänupin hellää pölyjen pyyhkimistä.
Nuuskutus-reissu. Mitä jos kulkisit hitaasti pysähdellen tutun metsikön nenäsi varassa: miltä tuoksuu hiekkapolku, kaarna, tai kevätpuro?
Järjestele valokuvat. Tee retki- ja luontokuvista omat kansiot ja käy läpi vanhatkin tiedostot. Voit myös tilata hienoimmista otoksistasi valokuvakirjan.
Opettele ilmansuunnat -retki. Opiskele ensiksi vinkit, mistä tunnistaa etelän ja pohjoisen. Havainnoi lähiluontoa näillä silmllä ja koeta päätellä itse ilmansuunnat. Kokeile tätä aina hiukan eri paikoissa.
Huolla (retki)vaatteitasi ja vahaa nahkakenkäsi. Huolletut kamppeet toimivat paremmin sekä kestävät pidempään. Entäpä jos nyt pesisit untuvapussisi? Katso siihen neuvot tämä listan lopusta, tai etsi asianmukaiset ohjeet netistä.
Piirrä tintti. Kun tutkit, piirrät ja luonnostelet jostain mallista esim. sinitiaisen, opit samalla myös tunnistamaan lajin paljon helpommin luonnossa. Tee vaikka oma lintu-luonnos vihko.
Hengitys-kävely. Valitse mieluisa polku tai tie ja keskity koko kävelyn ajan hengitykseesi. Pysähtele myös välillä ihan vain hengittelemään silmät kiinni. Tämä on hyvin rauhoittavaa ja mieltä tyhjentävää.
Vartti-vaklaus. Asetu jonkin puun kylkeen, tai hiukan piiloon ja ole ihan liikkumatta. Saatat yllättyä kuinka monta lajia (lintuja, oravia, rusakoita yms.) huomaatkaan, kun pysyt hiukan pidempään aivan hiljaa paikoillasi. Voit myös pikkuhiljaa pidentää paikallaan olon mittaa.
Hämäräreissu. Lähde iltahämärässä metsään. Laita otsalamppu päähän ja nauti hiljaisuudesta vaikka tutulla polulla.
Luontohetki kotona. Laita taustalle luonnon ääniä, taikka rentouttavaa musiikkia. Asetu mukavasti makuulle, sulje silmät ja kuvittele itsesi rakkaimpaan luontopaikkaasi – aurinkoon, sateeseen, uimaan, nuotiolle, evästämään. Nauti. Palaa sitten kun olet saanut ”kuvun täyteen” metsän oloa.
Aloita jäänlähtöveikkaus. Kutsu mukaan jokin tuttu porukka / yhteisö / taloyhtiö ja valitse teille looginen vesistö. Voittaja voi saada vaikka vuodeksi kantaakseen Jäiden Tietäjä -tittelin.
Metsäalttari. Etsi metsästä sinulle mieluisa kohta ja kerää tuohon alueelle pieni piiri, “alttari” erilaisista luonnosta löytyvistä tarpeista. Jätä piiriin lopuksi kaikki ne ajatukset ja asiat mielestäsi, joista haluat luopua ja joita et enää halua kantaa mukanasi.
Valokylpy. Onnistuu aurinkoisena päivänä. Asetu kasvot kohti valoa ja anna auringon huuhtoa koko olemuksesi läpi. Voit tehdä tämän myös kotona ikkunan edessä. Näe itsesi lopulta kokonaan “auringon pesemänä” ja kuin itse aurinkona.
Pelaa etänä Trivial Pursuitia, tai jotain muuta lautapeliä. Vaikka tämä vinkki ei nyt luontoon liity, tuo se mukavaa ajanviettoa ystävien kanssa.
Tunnetko sienet? Mitä jos aloittaisit tutustumisen jo nyt piirtämällä: jalka, lakki, heltat/pillit. Kirjaa ylös myös satoaika ja yleisin kasvumaasto. Syksyllä olet varmasti jo kelpo lajitunnistaja-alokas.
Maalaa luonto ikkunaan. Ole luova, koristele ikkunasi millä vaan haluamallasi tavalla, esim. vesiväreillä, piimällä, leikkaamalla paperia, piirtämällä puita tai lintuja. Luovuuspuuskasi varmasti ilahduttaa muitakin, jos ikkunasi on näkyvällä paikalla.
Jälkiä lumessa. Valokuvaa jäljet puhelimella ja tutki jälkien jättäjän askelväliä. Vertaile kotona kuvaa nettihaun avulla, esim. Riistainfo.fi tarjoaa tähän kattavan sivuston.
Skype-retkitreffit. Soita ystävällesi esim. Skypellä ja suunnitelkaa yhdessä tulevaa retkeänne. Voitte jatkaa treffejä muinakin päivinä ja antaa näin retken rauhassa “muotoutua ja muhia”.
Aloita Kevään merkit -vihko. Kirjaa joka päivälle jokin uusi merkki kevään tulosta: Oletko vielä kuullut joutsenet? Nähnyt silmuja? Huomannut kevätpuroja? Voit myös jättää vihkoon tilaa piirrustuksille.
Pidä liikuntatuokio metsässä. Venyttele puita ja puunrunkoja vasten, kävele tai juoksentele polkuja ja erilaisia maastoja pitkin, hypi kivelle ja alas tai kiveltä kivelle, hyppele kaatuneen puunrungon puolelta toiselle.
Luonnon valokuvaaminen. Olisiko nyt se hetki kun kaivat vihdoinkin kamerasi esiin, tutustut sen ominaisuuksiin ja viet sen ansaitsemalleen lenkille ulos? Linssin takana odottaa upea ja koukuttava maailma.
Terveisin, Eräkertut ry
#omatpitkospuut
#rajatturetkeily
#eräkertut
*Untuvamakuupussin pesuohje
Käytä vain nestemäistä pesuainetta ja annostele sitä hyvin vähän. Liika pesuaine jää paakkuina untuviin. Pese 40 asteen hienopesuohjelmalla. Kun pesu on valmis laita makuupussi kuivausrumpuun parin tennispallon kera. Näin saat untuvat takasin tasaisesti pussin kujiin. Tämä sama ohje pätee myös kaikkiin untuvavaatteisiin.
Huom! Voit myös etsiä netistä vielä tarkemmat pesuohjeet – tässä nyt yleisesti.